عسل بهترین خوراکی دنیا را بهتر بشناسیم
عسل بهترین خوراکی دنیا ، یک واژه عربی است که در فارسی آن را انگبین میگویند و عبارت است از شهد گلها که زنبورعسل توسط خرطوم کوچک خود آن را مکیده و از راه دهان به کیسه بسیار کوچک خود موسوم به کیسهعسلی وارد میکند. وقتی میزان شهد جمعآوریشده به حدود “۴۰” میلیگرم رسید، گلها را رها کرده و به سمت کندو پرواز میکند. جالب اینکه برای تهیه یک کیلو عسل، زنبور باید شهد “۲۰” میلیون گل را جمع و به کندو حمل کند. جالبتر این است که زنبورعسل خاصیت ثابت گلی دارد، یعنی تا وقتیکه مشغول جمعآوری شهد یک گل است، روی سایر گلها نمینشیند.
خواص و مواد موجود در عسل:
عسل بهترین خوراکی دنیا از قدیمیترین و نخستین شیرینکنندههایی است که انسان استفاده کرده است. عسل شامل قندهایی چون گلوکز، فروکتوز، مواد معدنی همچون منیزیم، پتاسیم، کلسیم، کلرید سدیم، گوگرد، آهن و فسفات است. در ضمن اینکه ویتامینهایی همچون B1، B2، B3، B5۳ B6 و C نیز بر اساس کیفیت و نوع عسل به نسبتهای متفاوت در آن دیده میشود.
علاوه بر موارد ذکرشده در حد کمی مس، ید و روی نیز در عسل وجود دارد. به همین جهت در حال حاضر زنبورهایعسل یکی از بخشهای اساسی و اصلی اقتصاد کشاورزی سالم بهحساب میآیند. از ویژگیهای مهم عسل خاصیت میکروبکشی آن است. عسل یک ضدعفونیکننده طبیعی است. تحقیقات انجامشده در سالهای اخیر نشان میدهد که گذاشتن آن بر روی زخمها مانع عفونت میشود. ازآنجاییکه عسل حاوی مواد آنتی باکتریایی است میتواند بهخوبی باعث بهبود زخمها شود.
زنبور عسل پیش از رسیدن به کندو در بین راه مقداری از آب شهد را جذب میکند و چون شهد گلها حاوی ” ۵۰ ” تا ” ۸۰ ” درصد آب است، با این عمل میزان رطوبت عسل را به حدود ۱۷ تا حداکثر۲۵ درصد میرساند، یعنی حدوداً از هر سه گرم شهدی که زنبور عسل به کندو میآورد، یک گرم عسل به دست میآید. البته عسل مناطق شمالی کشور به علت بالا بودن رطوبت هوا از آب بیشتری برخوردار است و لذا آبکی است، ولی عسل مناطق کوهستانی از آب کمتری برخوردار است.
شکرک زدن عسل طبیعی
زنبور عسل نوعی از آنزیم دیاستاز به نام انورتاز را نیز به شهد اضافه میکند که این آنزیم به همراه مواد قندی و نشاستهای که چهارپنجم وزن عسل را تشکیل میدهند، عامل اصلی متبلور شدن یا شکرک زدن عسل به شمار میروند. لذا این باور که عسل غیرطبیعی شکرک میزند صحیح نیست، بلکه دلیل متبلور شدن و رسوب دادن عسل طبیعی وجود دیاستاز و همچنین کربوهیدراتها است. دیاستاز، ذرات خیلی ریز عسل را به خود جذب کرده و باعث تهنشین شدن آن میشود. مقدار گلوکز عسل هر چه بیشتر باشد، زودتر متبلور و تهنشین میشود. این خاصیت فقط در عسلهای طبیعی و غیر تقلبی دیده میشود، زیرا تنها عسلهای طبیعی حاوی دیاستاز هستند.
مدتزمان شکرک زدن یا متبلور شدن عسل بسته به نوع گل متفاوت است و حتی در مورد عسل اقاقیا به چهار سال هم میرسد. در کشورهای اروپایی عسل سفت شده و متبلور شده را بیشتر میپسندند.
تشخیص عسل طبیعی و غیرطبیعی از طریق مزه کردن غیرممکن است. برای مصرفکننده یکراه بیشتر وجود ندارد و آنهم استفاده از ابزارهایی است که بدن در اختیارش گذاشته است. با چشمانش شکل ظاهری عسل را ارزیابی میکند، با بینیاش آن را بو میکند و با زبانش آن را مزه میکند.
اگر مجموعه خصوصیات باب طبعش بود و اگر عسل عطروطعم گلها را داشت، آن عسل واقعی است و ارزش آن را دارد که بهایش را در حد معقول بپردازد. لازم به ذکر است مزه، عطر، طعم، رنگ و بوی عسل فقط مربوط به گل هر منطقه است و به نژاد زنبورعسل بستگی ندارد. نوع نژاد فقط در پرکاری و کمکاری تأثیر دارد.»
همانطور که قبلاً اشاره شد چهارپنجم وزن عسل را کربوهیدراتها تشکیل میدهند و بقیه آن عبارت است از: پروتئین، املاح معدنی، عناصر معطر، آنزیمها، ویتامینها، گرده گل و آب.
هر ۱۰۰ گرم عسل ۳۳۰ کیلوکالری انرژی تولید میکند. لذا عسل، غذایی مقوی و انرژیزاست و به کمک دیاستازهایش چربیهای اطراف قلب را آب میکند. به همین دلیل مصرف آن به سالخوردگان و بیماران قلبی توصیه میشود.
چگونه بهترین خوراکی دنیا در درمان زخمها مؤثر است؟
زمانی که عسل با رطوبت بدن تماس پیدا میکند. آنزیم گلوکز اکسیداز که توسط زنبورها در عسل ایجاد شده است بهآرامی آزاد میشود و پراکسید هیدروژن ضدعفونیکننده به میزان زیادی آزاد میشود و میتواند در حدی که به خود بافت آسیب نرساند، باکتریها را نابود کند. در ادامه با جذب مایعات و مواد مقوی به منطقه آسیبدیده باعث رشد سلولی و جلوگیری از خشک شدن زخم میشود.
فعالیت استمیک ( اسمزی ) عسل باعث حضور یکلایه از مایع بین بافتها و بانداژ میشود و باعث میشود در هنگام نیاز بدون درد جابهجا شود و سلولهای جدید پاره نشود. به همین جهت در برخی بیمارستانهای دنیا برای درمان زخم بستر از ترکیبات آن استفاده میشود.
ویژگیهای منحصربهفرد عسل بهترین خوراکی دنیا :
۱ _ بهراحتی هضم میشود: مولکولهای قند موجود در آن میتوانند بهراحتی به سایر قندها تبدیل شوند، به همین جهت حتی حساسترین معدهها نیز میتواند آن را بهسادگی هضم کند.
۲ _ منبع بسیار خوبی از آنتیاکسیدان است: نقش بزرگی در جلوگیری از سرطان و همچنین بیماریهای قلبی دارد.
۳ _ سطح کالری آن پایین است: در مقایسه با سایر مواد قندی ۴۰% کمتر کالری دارد، هرچند انرژی آن بسیار بالاست، اما به وزن بدن شخص اضافه نمیکند.
۴ _ بهسرعت در خون پخش میشود: وقتی با میزان مناسبی آب مخلوط شود. پس از ۷ دقیقه در جریان خون پخش میشود و با آزادسازی مولکول قند به عملکرد بهتر مغز که اصلیترین مصرفکننده قند در بدن است، کمک میکند و مانع بروز خستگی میشود.
۵ _ در سلامت و ساخت عوامل خونی مؤثر است: بخش مهمی از انرژی موردنیاز برای این مورد تأمین میکند، بهعلاوه باعث تمیز شدن خون میشود.
دیدگاه خود را بنویسید
You must be logged in to post a comment.