عسل گون یا عسل گون گزانگبین و صدها خاصیت درمانی

در این مقاله شما را با خواص درمانی عسل گون گز انگبین و یک اشتباه رایج در خرید آن آشنا می‌کنیم

عسل گون گزانگبین 

عسل گون گزانگبین  معروفترین عسل در ایران است که اکثرا برای مصرف خوراک روزانه استفاده می‌کنند.

این عسل به طور طبیعی ساکاروز یا قند بسیار پایینی دارد و میتواند مورد مصرف افراد دیابتی باشد. این محصول دارای خواص درمانی فراوانی می‌باشد که در ادامه در این باره بیشتر صحت می‌کنیم.

اشتباه رایج در مورد عسل گون

یکی از اشتباهات رایج در مورد این  عسل ناشی از تشابه اسمی است در واقع گونه‌های بسیار زیادی از گون وجود دارند که زنبورهای عسل از آنها تغذیه می‌کنند و عسل هر کدام از آنها متفاوت است و خواص ویژه‌ای دارد. در ادامه با آن بیشتر آشنا می‌شویم:

گَوَن

نام یک گیاهی خودرو است که در دشت ها و دامنه‌های مختلف ایران به وفور یافت می‌شود. گون‌ها گیاهانی یک‌ساله یا دائمی هستند. در ایران بیش از ۸۰۰ گونه گَوَن می‌روید. و به همین خاطر عسل‌های گَوَن که در فروشگاه‌های مختلف ارائه می‌شود تفاوت بسیاری با یکدیگر دارند.

عسل حاصل از برخی از آنها مثل گونِ کتیرا دارای کیفیت خوب و برخی مانند گون زرد کیفی متوسط رو به پایینی دارند.

این دسته از گون‌ها، بوته‌هایی به ارتفاع ۱۰ سانتیمتر تا حداکثر ۱ متر دارند و از آنجایی که انواع آنها در کنار هم می‌رویند، به عسل حاصل از آنها عسل چهل گیاه نیز می‌گویند. این مطلب می‌تواند پاسخی باشد برای دوستانی که می‌پرسند عسل گون بهتر است یا عسل چهل گیاه؟

در واقع می‌توان گفت که هر دو یکی هستند و بسته به انواع گیاهانی که زنبور تغذیه کرده متفاوت است. همانطور که گفته شد، عسل‌هایی که به نام گون فروخته می‌شوند بسیار متنوع هستند. عسل موجود در فروشگاه هپی هانی از نوع عسل گزانگبین است، که یک نوع عسل تک گل یا تک گیاه محسوب می‌شود.

عکس گون

درخت گز

در این میان گیاه دیگری وجود دارد به نام گون‌گز که این گیاه در اصل یک درختچه یا درختی است که ارتفاع آن گاهی به ۱۵ متر نیز می‌رسد. این درخت عمدتا در اطراف اصفهان، خوانسار و برخی مناطق دیگر در ایران یافت می‌شود.

درخت گز یا  گز انگبین درختی است کهن‌سال، این درخت به علت رسیدن ریشه‌هایش به آبهای سطحی زمین عمر طولانی دارد. گفته می‌شود که در بعضی مناطق گرمسیر بیش از هزار سال عمر کرده‌است.

این درخت، درختی است زیبا با برگ‌هایی باریک، نوک تیز و  به هم فشرده. از شاخه‌های این درخت ماده‌ای ترشح می‌شود که به گز انگبین موسوم است و دارای ساکاروز، موسیلاپ و پراکسیداز است. از این صمغ برای تهیه مرغوبترین نوع " گز " ( که نوعی شیرینی مخصوص اصفهان است ) استفاده می‌شود.

غالباً بیشترین ارتفاع این درخت به ۶ تا ۱۵ متر می‌رسد. درخت گز از خانوادهٔ Tamarix است و در نقاط مختلفی از دنیا از جمله ایران می‌روید.

در مناطقی که این گیاه وجود دارد و زنبورهای عسل از آن تغذیه می‌کنند عسل گز انگبین برداشت می‌شود.

انواع درخت گز :

در ایران پنج گونه از درخت گز می‌روید:

درخت گز شاهی که گاهی از ۱۵ متر هم فراتر می‌رود، گز خوانسار یا درخت گز انگبین که از آن انگبین تهیه می‌شود، یلقون که در حوالی کرج یافت می‌شود، تاماریکس تتراندر که در حوالی شیراز می‌روید و تمیس که در جنگل‌های شمالی ایران دیده می‌شود.

درخت گز انگبین دارای انشعاب‌های زیاد و چوب آن سخت است و برگ‌های آن خیلی کوچک و صاف و رنگ آنها غباری سفید می‌باشد. شکل آنها لوزی و تخم‌مرغی با نوک تیز است و گل‌های آن خوشه‌ای کوتاه و متراکم است.

وقتی زنبورهای عسل از این درختچه برای تولید عسل تغذیه می‌کنند، عسل بسیار مرغوبی تهیه می‌شود که به آن عسل گون گز یا عسل گزانگبین گفته می‌شود. این عسل بسیار باکیفیت است و خواص درمانی و کیفیت تغذیه‌ای آن از همه انواع دیگر عسل گون بیشتر است.

عسلی که در فروشگاه هپی هانی می‌توانید تهیه کنید از این نوع یعنی عسل گز انگبین است و قند بسیار پایینی دارد ( کمتر از ۱ درصد ).

طبع عسل گون گز

طبع عسل گون گز گرم است یا سرد؟ بر اساس منابع طب سنتی طبع این عسل گرم می‌باشد و برای افراد سرد مزاج مناسبتر است.

برای آشنایی با طبع انواع عسل می‌توانید به صفحه جدول طبع و خواص انواع عسل مراجعه کنید.

رنگ، بو و مزه عسل گون

رنگ عسل گون‌ گز دارای زرد روشن است و در اوایل تابستان برداشت می‌شود. عسل گون‌ گز در حالی که تازه باشد بوی خوب و طعمی ملایم دارد.

به راحتی می‌توانید برای شیرین کردن چایی (‌خیلی داغ نباشد) و دیگر خوراکی‌ها به جای شکر استفاده نمایید.

خواص عسل گون گزانگبین

شما می‌توانید این عسل را در برنامه غذایی یا رژیم روزانه خود قرار دهید. حتی می‌توانید هر روز از عسل گون گز برای صبحانه استفاده کنید. به علاوه این محصول خواص درمانی فراوانی دارد که در زیر می‌بینید:

بر طرف کننده دردهای استخوانی و مفاصل

مصرف عسل گون گز انگبین برای افرادی که استخوان درد ، کمر درد و دردهای مفصلی دارند بسیار مفید است .

این عسل در درمان انواع آرتروز، روماتیسم‌های مفصلی، پوکی استخوان، غلبه سردی در مفاصل و استخوان‌ها کاربرد دارد.

همچنین برخی افراد به طور ارثی و ژنتیکی در معرض ابتلا به بیماری‌های استخوانی و یا پوکی استخوان (خصوصا در مورد بانوان) هستند؛ این افراد می‌توانند با مصرف روزانه ۱ تا ۲ لیوان از شربت عسل گون گز بدن خود را در مقابل ابتلا به این بیماری‌ها بیمه کنند.

آرامش بخش

این عسل می‌تواند به آرامش ذهن و اعصاب کمک کند و خواب آرامی را برای شما به ارمغان بیاورد.

بهبود دهنده مشکلات سیستم گوارشی

عسل گون گز گزینه‌ای است که برای بهبود بیماریهای سیستم گوارش پیشنهاد می‌شود. این محصول درد و التهابات کلیه و مثانه را کاهش میدهد.
همچنین به عنوان یک ملین برای رفع یبوست استفاده می‌شود.

مناسب برای بیماران دیابتی

عسل گون گز انگبین برای افراد دیابتی نیز قابل مصرف است . چرا که میزان ساکاروز آن بسیار پایین است. حدود ۱%

رفع کم خونی

کم خونی نوعی بیماری خونی است که فرد دچار کاهش هموگلوبین خون می‌شود. هموگلوبین اکسیژن مورد نیاز بافت‌های بدن را به آنها انتقال می‌دهد. تمام این سلول‌ها و بافت‌های بدن نیازمند به اکسیژن هستند و با کمبود اکسیژن دچار مشکل می‌شوند.

مصرف عسل گزانگبین یکی از خوراکی های ساده برای درمان کم خونی است و مصرف آن برای خانم‌ها توصیه می شود.

بهبود گرفتگی صدا

یکی از مواردی که به کمک عسل گون گز بهبود پیدا می‌کند گرفتگی صدا است . برای این منظور از ترکیب آب ولرم ، عسل گون و چند قطره آبلیموی ترش استفاده کنید. این معجون به نرم کردن سینه هنگام سرماخوردگی نیز کمک می‌کند.

آنالیز شیمیایی عسل گون گز انگبین

مهمترین مواردی که در برگ آزمایش تایید شده عسل گون گز هپی هانی ذکر شده به شرح زیر است:

ساکاروز : %۰.۵ ( نیم درصد )

رطوبت : ۱۷ درصد

PH   : ۴

HMF  : ۱۱

نسبت فروکتوز به گلوکز  : ۱

شما می‌توانید تصویر برگه آزمایش را در صفحه خرید عسل گون نیز مشاهده کنید

مصرف عسل در زمان بارداری

مصرف انواع عسل به خصوص عسل گون در زمان بارداری مجاز است . البته اگر دچار دیابت بارداری هستید باید در مقدار مصرف آن دقت کنید. بنابراین با توجه به مقدار بسیار کم ساکاروز در این نوع عسل خانم‌های باردار به راحتی می‌توانند از آن استفاده کنند.

به طور کلی از آنجایی که یک قاشق غذاخوری عسل حاوی حدود ۶۰ کالری است؛ مصرف عسل در دوران بارداری سه تا پنج قاشق غذاخوری (۱۸۰ تا ۲۰۰ کالری) در روز بی‌خطر است. گفته می‌شود‌ کالری قند ساده مصرفی نباید بیش از ۱۰٪ کل کالری مورد نیاز در دوران بارداری باشد .(که حدود ۱۸۰۰ تا ۲۴۰۰ کالری در روز است).

۳ ۲ آراء
رأی دهی به مقاله / متن