عسل طبیعی بهترین خوراکی دنیا

اطلاعات عمومی و اولیه در مورد عسل طبیعی

عناوین

عسل طبیعی

عسل طبیعی بهترین خوراکی دنیا را بهتر بشناسیم

مطمئن هستم بارها و بارها عسل خورده‌اید و اکنون به دنبال این هستید تا اطلاعات بیشتر و دقیقتری در رابطه با عسل طبیعی و انواع آن به دست آورید. خب در این مقاله و مطالب پیوسته‌ی آن می‌تواند اطلاعات کافی در اینباره کسب کنید.

اینکه این خوراکی خوشمزه چگونه تهیه می‌شود؟ شرایط نگهداری آن چیست؟ آیا خراب می‌شود یا خیر؟ انواع آن کدام هستند؟ و چند  سئوال دیگر در مطلب پاسخ داده می‌شود.

عسل چیست؟

عسل یک واژه عربی است که در فارسی آن را انگبین می‌گویند و عبارت است از شهد گل‌ها که زنبورعسل توسط خرطوم کوچک خود آن را مکیده و از راه دهان به کیسه بسیار کوچک خود موسوم به کیسه عسلی وارد می‌کند. در این کیسه شهد گل با  آنزیم‌های خاصی ترکیب و پایه محصول تهیه می‌شود.

وقتی میزان شهد جمع‌آوری‌شده به حدود “۴۰” میلی‌گرم رسید، گل‌ها را رها کرده و به سمت کندو پرواز می‌کند. در طول مسیر یک سوم رطوبت این شهد تبخیر می‌شود. یعنی حدوداً از هر سه گرم شهدی که زنبور به کندو می‌آورد، یک گرم عسل به دست می‌آید.

جالب است بدانید برای تهیه یک کیلو عسل طبیعی ، زنبور باید شهد یک میلیون گل را جمع و به کندو حمل کند. برای اینکار باید 50 هزار پرواز انجام دهد جالب‌تر این است زنبور خاصیت ثابت گلی دارد، یعنی تا وقتی‌که مشغول جمع‌آوری شهد یک نوع گل است، روی سایر گل‌ها نمی‌نشیند.

شیرینی این ماده‌ی طبیعی به خاطر مونوساکاریدها، فروکتوز و گلوکز درون آن است و شیرینی نسبی آن در شبیه ساکارز است. میزان کالری عسل حدود ۳۲۵ کیلو کالری انرژی در هر ۱۰۰ گرم است.

عسل‌طبیعی به لحاظ داشتن برخی مواد تخمیری، بیشترین کمک را به هضم غذا در میان خوراکی‌ها دارد. همچنین به خاطر به خاطر آنزیم دیاستاز موجود در آن چربی‌های اطراف قلب را برطرف می‌کند. به همین دلیل مصرف آن به سالخوردگان و بیماران قلبی توصیه می‌شود.

زنبورها محصول تولیدی خود را در خانه‌های مخصوص خود ( کندو یا شان )  که به شکل 6 وجهی و از جنس موم است ذخیره می‌کنند.

تولید عسل

بیشترین مقدار تولید این محصول توسط زنبورداران، در کندوهایی انجام می‌شود که به صورت سنتی یا مدرن در رویشگاه‌های طبیعی گیاهان ، باغ‌ها و مزارع  نصب می‌شوند. علاوه بر این مقداری نیز به صورت وحشی و طبیعی تولید می‌شود و برخی افراد با جستجو در دل طبیعت آنها را شکار می‌کنند. عسل وحشی به مقدار بسیار کم و قیمت بسیار زیاد عرضه می‌شود.

زنبورداری یکی از مشاغلی است که در کشور ما و بسیاری از مناطق جهان افراد زیادی را به خود مشغول کرده و درآمد نسبتا مناسبی را ایجاد می‌کند.

زنبورها علاوه بر تولیدعسل ، محصولات مرتبط ارزشمند دیگری مثل ژل رویال، گرده گل یا گرده زنبور و بره موم نیز تولید می‌کند که در سالهای اخیر بسیار مورد توجه واقع شده است. این محصولات عمدتا جنبه درمانی و تقویتی دارند.

زنبورها در گرده افشانی و افزایش باروری محصولات کشاورزی و میوه‌ها نیز، موجودی غیر قابل جایگزین است و به همین خاطر سازمان جهانی غذا و کشاورزی یا فائو FAO  روز بیستم مِی هر سال را به عنوان «روز جهانی زنبور» نامگذاری کرده‌است.

اثرات ضدمیکروبی عسل طبیعی

تقریبا هیچ میکروبی در عسل طبیعی رشد نمی‌کند و زنده نمی‌ماند به همین دلیل تا هزاران سال فاسد نمی‌شود.

این ماده به علت خاصیت اسیدی خاص خود، مقدار بسیار کم رطوبت و  وجود هیدروژن پراکسید به سختی فاسد می‌شود و از همین روی نگهداری و جابجایی آن آسان است.

تحقیقات جدید دانشمندان و تجربه‌ی حکمای طب سنتی که ریشه در ادیان الهی دارد عسل‌طبیعی را داروی و شفایی برای بیماری‌های معرفی کرده است. در قرآن مجید نیز از این ماده شفا بخش و شگفت انگیز بودن زندگی زنبورهای عسل یاد شده و حتی سوره‌ای به نام ” نحل ” وارد شده است.

خاصیت درمانی و شفا بخشی آن باعث شده از این ماده بعنوان دارو یا مکمل‌ خوراکی درمانی در سطح وسیع استفاده شود. علاوه بر این خواص ضدعفونی‌کنندگی نیز دارد و برای درمان زخم، عفونت و سوختگی نیز از آن استفاده می‌کنند.

ترمیم زخم و سوختگی 

زمانی که عسل طبیعی با پوست بدن تماس پیدا می‌کند، آنزیم گلوکز اکسیداز که توسط زنبورها در عسل ایجاد شده است به‌آرامی آزاد می‌شود و پراکسید هیدروژن ضدعفونی‌کننده به میزان زیادی آزاد می‌شود و می‌تواند در حدی که به خود بافت آسیب نرساند، باکتری‌ها را نابود کند. در ادامه با جذب مایعات و تقویت منطقه آسیب‌دیده باعث رشد سلولی و جلوگیری از خشک شدن زخم می‌شود.

فعالیت استمیک ( اسمزی ) آن باعث حضور یک‌لایه از مایع بین بافت‌ها و بانداژ می‌شود و باعث می‌شود در هنگام نیاز بدون درد جابه‌جا شود و سلول‌های جدید پاره نشود. به همین جهت در برخی بیمارستان‌های دنیا برای درمان زخم‌ بستر از ترکیبات آن استفاده می‌شود. در حال حاضر پمادهایی از ترکیب عسل و بره موم برای بهبود زخم و سوختگی تهیه شده که می‌توانید از همین وبسایت تهیه کنید.

شیرین کننده‌ی طبیعی

عسل شیرین‌کننده‌‌‌ای است طبیعی، که از هزاران سال قبل از آن استفاده می‌شده. قبل از شناخت شدن نیشکر و استخراج  شکر از آن،  تنها ماده خوراکی بوده که برای شیرین کردن غذا توسط بشر استفاده شده است. اما به تدریج و به دلیل تولید ارزان و فراوان قند و شکر جایگاه خود را از دست داده است.

امروزه با توجه مضررات فراوان قند و شکر سفید، مردم دوباره به فکر محصولاتی بعنوان جایگزین شکر افتاده‌اند که برخی طبیعی و برخی مصنوعی هستند در این بین پودر و عسل طبیعی دوباره در حال پیدا کردن جایگاه قدیمی خود هستند.

ترکیبات

ترکیبات و مواد معدنی اصلی موجود در آن عبارتند از:

  • گلوكز، فروكتوز
  • منيزيم، پتاسيم، كلسيم، کلرید سدیم، گوگرد، مس، ید، آهن و فسفات
  • ویتامین‌های B1، B2، B6، B3، B5 و C

( توضیحات تکمیلی این بخش را می‌توانید در تصویر اینفوگرافیک زیر مشاهده کنید. ( برای مشاهده کامل و دقیق میتوانید عکس را ذخیره نمایید )

در طول مسیر بین کندو و جمع آوری شهد گلها توسط زنبور، حدود یک‌سوم رطوبت خود را از دست می‌دهند. بعد از این رطوبت اضافی شهد با بال زدن زنبورها تبخیر می‌شود. با این حساب رطوبت شهدی که در کندو نگهداری می‌شوند حدود 17 تا 25 درصد است.

میزان رطوبت در مناطق مختلف کشور متفاوت است؛ مثلا در مناطق شمال کشور میزان رطوبت آن بیشتر و در مناطق کوهستانی کشور، میزان رطوبت کمتر است و غلیظتر می‌باشد.آ

 

اجزای تشکیل دهنده عسل طبیعی

دسته بندی

برای دسته بندی عسل از چند روش استفاده می‌شود. معمولا یا با نام منطقه‌ی برداشت شده نامگذاری می‌شوند مثل عسل کردستان یا سبلان و غیره، یا بر اساس گیاه غالب مصرف شده توسط زنبور مثل عسل آویشن.

وقتی گیاه غالب یک منطقه از یک گونه خاص باشد مثل یونجه یا آویشن … و کندوهای زنبور در آن منطقه قرار داده شده باشند عسلی که برداشت می‌شود را تک گل می‌گویند. هر چند هرگز 100% شهد نوشیده شده توسط زنبورها از یک نوع گیاه نیست. معمولا وقتی بیش از 50% گیاه غالب منطقه از یک نوع باشد به آن تک گل می‌گویند.

در مقابل وقتی پوشش گیاهی منطقه‌ای بسیار متنوع باشد محصول برداشت شده را چند گیاه یا چهل گیاه نامگذاری می‌کنند. هر چند بهتر است به نام منطقه نامگذاری شود.

شان عسل چیست؟

شهدی که هنوز در خانه‌های 6 وجهی خود قراردارد و از آن خارج نشده شان یا قاب عسل گفته می‌شود.

شان علاوه بر عسل حاوی مقادیری موم، گرده گل، لارو حشره و احتمالا بره موم و ذرات خارجی دیگر باشد که لازم است تصفیه شود. اینکار با عبور از صافی های پارچه‌ای یا فلزی انجام می‌شود.

ساخت خانه‌های 6 وجهی برای زنبورها کار سختی است و برای آن لازم است تا شهد زیادی مصرف شود و موم تولید شود بنابراین زنبورداران برای صرفه‌جویی از موم‌های مصنوعی استفاده می‌کنند. وقتی خانه های شش ضلعی توسط زنبور ساخته شده باشد اصطلاحا موم خود بافت نامیده می‌شود.

اگر عسل با موم یا شان می‌خرید باید توجه کنید که درب هریک از سلول‌ها با پولک بسته شده باشد. در اینکار تقلب‌های زیادی انجام می‌شود. اگرچه موم خواص درمانی دارد باید مطمئن شوید موم طبیعی و خود بافت است در غیر این صورت بهتر است از مصرف و خوردن آن خودداری کنید. برخی زنبورداران از ترکیبات پارافین برای  ساخت کندو به زنبور کمک می‌کنند. به چنین شان‌ی موم مصنوعی نیز می‌گویند که خوراکی نیست.

جویدن موم طبیعی عسل خواص دارویی و درمانی نیز دارد. اما بیشترین استفاده تجاری آن برای تهیه محصولات آرایشی است. بهترین برندهای آرایشی دنیا از موم طبیعی برای اینکار استفاده می‌کنند.

رنگ عسل

یکی از ویژگی‌هایی که نظرات غیرکارشناسانه‌ای را با خود یدک می‌کشد رنگ آنهاست . رنگ محصول بر اساس نوع گیاه، منطقه جغرافیایی و فصول مختلف تغییر رنگ می‌دهند.

اینکه عسل سیاه یا تیره دارای کیفیت بهتری است باور درستی نیست. چراکه با گذر زمان و حتی قرار گرفتن در نور آفتاب و حرارت دیدن زیاد هم تیره رنگ می‌شود و همه اینها باعث افت کیفیت آن می‌شود. در این وب سایت مقالاتی درباره عسل سیاه و سفید داریم که شما را به خواندن آنها تشویق میکنیم.

طیف رنگی عسل از بی‌رنگ تا سیاه متنوع است و هرکدام دارای خواص منحصربه فرد خود هستند. در این صفحه میتوانید از گالری عکس عسل هپی هانی بازدید کنید.

بهترین روش نگهداری

سئوال دیگری که معمولا پرسیده می‌شود راجع به نگهداری عسل است.

خوشبختانه نگهداری آن بسیار ساده و راحت است و نگرانی خاصی ایجاد نمی‌کند. کافی است آنرا در ظروف دربسته که هوا وارد آن نشود قرار دهید و در دمای اتاق نگهداری کنید. بهترین دما برای آن حدود 10 تا 22درجه سانتیگراد است. از نور مستقیم آفتاب نیز دور نگه دارید. می‌توانید درون کابیت آشپزخانه سالها نگهداری کنید.

ظروف شیشه‌ای بهترین گزینه برای نگهداری  هستند. بعد از آن می‌توانید از ظروف پِت استاندارد نیز استفاده کنید. اما نگهداری برای طولانی مدت نباید در  ظروف فلزی باشد. همانطور که قبلا اشاره شد این ماده خاصیت اسیدی دارد و با ظروف فلزی واکنش نشان می‌دهد.

نگهداری عسل برای طولانی مدت یا در هوای سرد ممکن است باعث شکرک زدن یا کریستاله شدن می‌شود. شکرک زدن مشکلی برای آن ایجاد نمی‌کند و درخواص آن تغییری نمی‌دهد. تنها باعث تغییر ظاهر آن می‌شود. برای اطلاعات بیشتر و رفع شکرک ، مقاله شکرک زدن را مطالعه کنید.

عسل ارگانیک

محصول ارگانیک به محصولی گفته می‌شود که اولاً منشأ آن کاملاً طبیعی باشد. ثانیاً در فرایند تولید آن از هیچ گونه ماده شیمیایی یا فرآیندی که باعث تغییر در ماهیت طبیعی مواد تشکیل دهنده می‌شود، استفاده نشده باشد.

بنابراین به عنوان مثال یک عسل صد در صد ارگانیک، محصولی است که زنبورها هیچگونه تماس با دارو یا آفت کش‌ها نداشته‌اند و تنها از گیاهان خود رو یا طبیعی‌ای استفاده کرده‌اند که به دور از هرنوع کود و سموم شیمیایی رشد کرده‌اند. ثانیاً در مراحل تولید محصول و بسته‌بندی نهایی، هیچ نوع ماده شیمیایی به آن اضافه نشده باشد. برای اطلاعات بیشتر ، مقاله‌ای که در مورد عسل خام و ارگانیک تهیه شده را مطالعه کنید.

تولید چنین محصولاتی بسیار سخت و گرانقیمت است و معمولا به سختی یافت می‌شود. در این بین، یکی از محصولات هپی هانی به نام عسل فوراور که تولید یک شرکت امریکایی است به گفته آن شرکت یک عسل کاملا ارگانیک است.

بهترین عسل ایران

ایران از نظر گیاهان دارویی دارای منابع بسیار غنی‌ای است که در بسیاری از دیگر کشورها یافت نمی‌شود. از این رو عسل‌های که در چنین مناطقی برداشت می‌شوند جزو بهترین عسل‌های دنیا هستند.

از طرفی متاسفانه تقلب در تولید عسل نیز به اشکال مختلف بسیار رایج است و شاید بتوان گفت بیش از نیمی از عسل تولیدی که در فروشگاه‌های بزرگ و سوپر مارکتهای عمومی یافت می‌شود تقلبی است یا کیفیت استاندارد را ندارد. این موضوع در مقاله دیگری مورد بررسی قرار گرفته است.

برای  عسل مرغوب بهتر است از فروشگاه‌های تخصصی که تنها عسل و محصولات مرتبط آنرا عرضه می‌کنند، انتخاب هوشمندانه‌تری است.

هر کدام از گیاهان در طبیعت دارای خواص منحصر به فرد و ارزشمندی است که در جای خود بهترین است. خدواند به زنبورها الهام کرده تا بهترین آنها را جمع‌آوری کنند و از آن عسل شفا بخش بسازند. هر محصول واقعا طبیعی میتواند بهترین باشد. اما برخی از آنها معروفیت بیشتری پیدا کرده‌اند.

در این قسمت چند نمونه از انواع عسل‌ طبیعی معروف ایران در لیست زیر عنوان شده که برخی از آنها را می‌توانید از همین فروشگاه سفارش دهید.

ویژگی‌های منحصربه‌فرد :

۱ –  به‌راحتی هضم می‌شود: مولکول‌های قند موجود در آن می‌توانند به‌راحتی به سایر قندها تبدیل شوند، به همین جهت حتی حساس‌ترین معده‌ها نیز می‌تواند آن را به‌سادگی هضم کند.

۲ –  منبع بسیار خوبی از آنتی‌اکسیدان است: نقش بزرگی در جلوگیری از سرطان و همچنین بیماری‌های قلبی دارد.

۳ – سطح کالری پایینتری دارد: در مقایسه با سایر مواد قندی 35%  کمتر کالری دارد، هرچند انرژی آن بسیار بالاست، اما به وزن بدن شخص اضافه نمی‌کند.

۴ – به‌سرعت در خون پخش می‌شود: وقتی با میزان مناسبی آب مخلوط شود. پس از ۷ دقیقه در جریان خون پخش می‌شود و با آزادسازی مولکول قند به عملکرد بهتر مغز که اصلی‌ترین مصرف‌کننده قند در بدن است، کمک می‌کند و مانع بروز خستگی می‌شود.

۵ – سلامت و ساخت عوامل خونی مؤثر است: بخش مهمی از انرژی موردنیاز برای رفع کم خونی را تأمین می‌کند، به‌علاوه باعث پاکسازی خون می‌شود.

برای مشاهده محصولات هپی هانی به صفحه خرید محصولات مراجعه کنید

خلاصه

عسل به عنوان یک ماده طبیعی و شیرین با مبدأ در گل‌ها و گیاهان، به عنوان یکی از خوراکی‌های گران‌قدر با ارزش تغذیه‌ای بالا شناخته می‌شود. این ماده گرانبها، با سابقه تاریخی طولانی در طب سنتی و به عنوان یک روش درمانی طبیعی، در تنظیم و تقویت سیستم ایمنی بدن و تغذیه بهینه نقش دارد.

این ماده‌ی شیرین، که از قرن‌ها در فرهنگ‌ها و طب سنتی مختلف به‌عنوان یک درمان ارزشمند مورد استفاده قرار می‌گیرد، علاوه بر طعم خوشایند، خصوصیات ضدباکتریایی، ضد‌التهابی و ضدآنتی‌اکسیدانی دارد که به بهبود و حفظ سلامتی کمک می‌کند.

این سرشاری از مواد مفید و مغذی، از جمله آنزیم‌ها، ویتامین‌ها و مواد معدنی، به عنوان یک منبع انرژی طبیعی عمل می‌کند و می‌تواند به تقویت قلب و عروق، افزایش سطح انرژی و بهبود کیفیت خواب کمک کند.

از آنجا که این ماده ارزشمند در ترکیب و تنوع طعام مورد استفاده قرار می‌گیرد، در تهیه انواع خوراکی‌ها، دسرها و مواد غذایی مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرد. به‌طور کلی، استفاده از این طعم لذیذ و مواد مغذی غنی، به تغذیه بهتر و سلامتی بهتر کمک می‌کند.

4 3 آراء
رأی دهی به مقاله / متن
4 3 آراء
رأی دهی به مقاله / متن
عضویت
اطلاع رسانی
guest
نام و نام خانوادگی

0 نظر
فیدبک‌های داخلی
مشاهده همه نظرات