مقایسه عسل نسبت به شکر
عسل از دیرباز بعنوان یک شیرین کننده طبیعی مورد استفاده قرار میگرفته و پس از تولید شکر جایگاه خود را از دست داده
عناوین
عسل بهترین شیرین کننده طبیعی
بسیاری از افراد برای شیرین کردن نوشیدنی خود از روشهای مختلفی مانند استفاده از عسل یا شکر استفاده میکنند؛ اما کدامیک از نظر غذایی برای بدن بهتر است؟ و مصرف مداوم کدامیک باید در برنامه غذایی افراد، قرار گیرد؟ عسل نسبت به شکر چه مزایا و چه معایبی دارد؟ در ادامه میبینیم
عسل و شکر وقتی باهم مقایسه میشوند خواص غذایی متفاوت دارند و بهتر است برای استفاده به آنها را بیشتر مورد بررسی قرار دهیم.
ثابت نگه داشتن و کنترل سطح گلوکز خون برای بیماران دیابتی و مبتلایان به قند خون بسیار مهم و حیاتی است و کنترل درست و خوب آن میتواند عوارض دیابت مانند آسیبهای چشمی، کلیوی و عصبی را کاهش یا حتی حذف کند. قندهایی مانند عسل و شکر در قسمت بالای لیست افزایش قند خون قرار دارند؛ اما مصرف کدام از این دو میتواند آسیب کمتری به بدن برساند؟
تفاوت ساختاری بین عسل و شکر چیست؟
عسل و شکر هر دو منبع کربوهیدرات هستند و هر دو حاوی قند به شکل کربوهیدراتهای ساده هستند؛ اما از نظر ترکیب کلی تفاوت زیادی دارند.
شکر از نیشکر یا چغندرقند تشکیل شده که 50 درصد آن فروکتوز و 50 درصد دیگر گلوکز که باهم پیوند میخورند و چیزی به نام ساکاروز دی ساکاریدی ایجاد میکنند که به آن قند گفته میشود. در ضمن باید توجه داشت که چنین شکری رنگ قرمر متمایل به قهوهای دارد اما شکر سفید که معمولا از آن استفاده میکنیم تقریبا همهی مواد معدنی و ویتامینهای موجود در آن و ارزش غذایی خود را هنگام تصفیه شدن و سفید شدن از دست میدهد.
عسل طبیعی، شهدی غنی از قندهاست که توسط زنبورها جمعآوری شده و تقریبا از 38 درصد فروکتوز، 31 درصد گلوکز، 17 درصد آب و 7 درصد مالتوز تشکیل شده است. علاوه برآنها مقدارکمی کربوهیدراتهای ساده دیگر و مواد مغذی و گرده گل تشکیل شده است؛ به نظر میرسد خواص مفید عسل برای سلامتی از همین ترکیبات اضافه ناشی میشود.
شاخص گلیسمی (GI) یا نمایه قندخونی، معیاری است برای نشان دادن اینکه هر ماده غذایی قند خون را چقدر سریع بالا میبرد. شکر در این شاخص و در مقایسه با عسل، پیشی میگیرد و به دلیل فروکتوز بیشتر و فقدان مواد معدنی، نمایه قندخونی بالاتری دارد.
عسل بهترین شیرین کننده طبیعی
عسلها براساس اینکه از شهد چه گلی حاصل شده باشند به بیش از 300 نوع مختلف دارند که با وجود تفاوت رنگ و مزه، همگی کالری و کربوهیدرات بالایی دارند. پایه اصلی عسل قند (گلوکز و فروکتوز) و آب است و علاوهبر آن مواد مغذی شامل آنزیمها، اسیدهای آمینه، ویتامینهای گروه B و C و آنتیاکسیدانها در آن یافت میشود.
مزایای عسل نسبت به شکر
عسل فروکتوز بیشتری نسبت به گلوکز دارد. فروکتوز از گلوکز شیرینتر است. پس یعنی با مقدار کمتری عسل نسبت به شکر میتوانید شیرینی مطلوبتری داشته باشید. همچنین به دلیل وجود انواع ویتامین و مواد معدنی ارزش غذایی بالایی نسبت به شکر دارد؛ عسل خام دارای حاوی مقداری گرده گل است که خواص درمانی فراوانی دارد و میتواند از واکنشهای حساسیتی جلوگیری کند. اطلاعات بیشتری در این رابطه میتوانید از مقاله زیر بخوانید.
از خاصیتهای مهم دیگر عسل میتوان به نابودی میکروبها و خواص آنتی میکروبی آن اشاره کرد که باعث بهبود زخمها و سوختگیهای میشود و پایانبخش بسیاری از بیماریها مانند گلودرد و سرفه است. این در حالی است که شکر هیچ ماده مغذی و ویتامینی ندارد. عسل طبیعی نسبت به شکر سریعتر و راحتتر هضم میشود و به هضم دیگر غذاها نیز کمک میکند چرا که وجود آنزیمهای هضم کننده این شرایط را فراهم ساخته است.
معایب عسل نسبت به شکر
کالری یک قاشق عسل طبیعی بسیار بالاست، چیزی حدود 64 کالری که به صورت اولیه از مواد قندی ساخته شده است؛ البته عسل به سبب شیرینی بالای خود کمتر استفاده میشود. یک قاشق غذاخوری شکر حاوی 47 کالری است. همچنین عسل برای نوزادان کوچکتر از یک سال به دلیل باکتریهای موجود در آن خطرناک است.
شکرسفید یا سم سفید چه ویژگیهایی دارد؟
بهطور ساده شکر از ترکیب دو قند گلوکز و فروکتوز تشکیل شده که با هم ترکیب شده و ساکارز را به وجود آوردهاند. شکر از چغندر قند یا نیشکر به دست میآید و در طول فرآیند فرآوری آن، هیچ ماده مغذی یا ویتامینی به آن اضافه نشده است.
پرمصرفترین شکرها عبارتاند از: شکر قهوهای، شکر سفید و شکر خام. شکر قهوهای حاصل ترکیب شکر سفید با شیره قند است و مقدار بسیار اندکی مواد مغذی هم داراست. شکر خام از شکر سفید کمتر تصفیه شده و از لحاظ ارزش غذایی تفاوتی با شکر سفید ندارد.
مزایای شکر چیست؟
شکر در مقایسه با عسل طبیعی کالری کمتری دارد همچنین بعنوان شیرین کننده از لحاظ قیمت، فرآورده ارزانتری نسبت به عسل به شمار میرود و ماندگاری طولانی دارد؛ اما از نظر تغذیهای تنها سودمندی آن شیرینی و شیرین کننده بودن است.
معایب شکر چیست؟
شکر که به سم سفید معروف است، معایب و خطرات بسیاری دارد که در اینجا تنها به چند نمونه بسنده میکنیم. این شیرینکننده سمی میتواند سبب ابتلا انسان به چندین بیماری شود که در ادامه کامل گفته شده است.
1 – افزایش خطر بیماریهای قلبی و دیابت
شکر سبب افزایش وزن شده و خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را تا چند برابر افزایش میدهد. همچنین شکر باعث افزایش قند خون میشود و برای بیمارانی که قند خون بالایی دارند خصوصا افراد مبتلا به دیابت بسیار مضر است.
2 – ایجاد مشکلات کبدی
از آنجا که کبد باید فروکتوز تصفیه شده را متابولیزه کند. با مصرف قند زیاد مشکلات کبدی شروع شده و افراد را دچار خود میکند. این مشکلات شما بیماری کبد چرب غیرالکلی، کلسترول و چاقی میشود. مصرف بیاندازه شکر که ماده تشکیلدهنده رایج در بسیاری از غذاهای فرآوری شده است، باعث میشود بیش از آن چیزی فکرش را بکنید در طول روز شکر بخورید و این قطعا علت چاقی است.
3 – پوسیدگی دندان با مصرف شکر
شکر و قند و ترکیبات قندی سبب پوسیدگی دندان یا حفرههای دندانی میشوند و آسیب بدی به ریشه دندانها وارد میکنند که تنها راه کاهش پوسیدگی، مصرف کمتر شکر است. این درحالی است که عسل نسبت به شکر بعنوان شیرین کننده طبیعی به حذف میکروبها و باکتریهای دهان کمک میکند و باعث سلامتی دهان و دندانها میشود
4 – تغییرات در باکتریهای روده
رژیم غذایی با قند بالا، سبب تنوع کمتر باکتریهای سالم روده میشود و خطر ابتلا به بیماریهای مزمن را افزایش میدهد. شکر سفید که ساکارز خالص است یک قند با مولکولهای بزرگ و پیچیده است وهضم سختتری نسبت به عسل دارد. این درحالی است که عسل نسبت به شکر باعث بهبود فرایند هضم غدا در معده میشود.
راهکارهایی برای کاهش مصرف شکر
ما انسانها به مزه نوشیدنیها و غذاهای خودمان عادت کردهایم و عاشق شیرینی هستیم. به همین سبب، باید جایگزین شکر در خوراکیها استفاده کنیم . شما میتوانید از نصف قاشق غذاخوری از عسل برای چای خود استفاده کنید. اگر از شکر برای شیرینیپزی استفاده میکنید با جایگزین کردن عسل، مقدار شیرینی را افزایش دهید. یادتان باشد که مصرف بیرویه عسل نیز باعث بروز مشکلاتی میشود.
عسل بهتر است یا شکر ؟
هر چند این سئوال که عسل بهتر است یا شکر بسیار تکراری شده اما باید گفت عسل و شکر هردو کالری بالایی دارند؛ اما عسل با توجه به وجود ترکیبات آنتیاکسیدانی و ویتامینهای موجود در آن، ارزش غذایی بالایی دارد و برای بدن بسیار مفید است؛ اما شکر که به سم سفید معروف است نه تنها خاصیتی خاصی ندارد بلکه سبب بروز مشکلات بسیار و خطر ابتلا به بیماریهای گوناگون میشود.