خواص عسل زرشک
عسل زرشک یکی از عسلهای کمیاب ، خوش طعم و سرشار از خواص درمانی به خصوص برای پاکسازی کبد
عناوین

عسل زرشک
عسل زرشک نوعی عسل تک گل تقریبا قرمز رنگ با طعمی بسیار مطبوع و خوش عطر است. این عسل را زنبورهای عسل هنگام گرده افشانی و از استخراج شهد گیاه زرشک تولید میکنند. این عسل مزایای زیادی برای سلامت بدن دارد و میتوان از آن در مصارف روزانه نیز استفاده کرد.
یافتن این نوع عسل در فروشگاهها یا بازارهای عمومی راحت نیست، مگر اینکه در منطقهای زندگی کنید که زرشک در مقادیر زیادی کشت میشود. ( تنها در استان خراسان ) بنابراین قبل از خرید عسل زرشک ، ابتدا بیایید در مورد این عسل اطلاعات خود افزایش دهیم.
طبع عسل زرشک
طبع عسل زرشک ملایم یا معتدل است و برای همه افراد و حتی گرم مزاج انتخاب خوبی است. همینطور این عسل برای کسانی که از مشکلات زیر رنج میبرند، نیز پیشنهاد میشود:
- مبارزه با آلودگی ( پاکسازی بدن )
- کمک به درمان کبد چرب
- کمک به دستگاه گوارش
- جلوگیری و کمک به بهبود دیابت
- بهبود سلامتی قلب
- بهبود فشار خون، بیماری ایسکمی قلبی، آریتمی قلبی
- کاهش غلظت کلسترول و تری گلیسیرید
- جلوگیری از سندرم متابولیک
رنگ و طعم عسل زرشک
رنگ عسل زرشک تقریبا قرمز روشن ، بسیار خوشرنگ و طعمی کم نظیر است . شیرینی ملایم عسل با ته مزهای از ترشی زرشک طعمی خاص به آن داده است و برای افرادی که شیرینی زیادی را دوست ندارند بسیار مناسب است.
محل و زمان برداشت عسل زرشک
گیاه زرشک در شمال غرب، غرب، مرکزی، شمال شرق، جنوب و جنوب شرق کشور کشت میشود و تقربیاً در بیشتر مناطق کوهستانی ایران دیده میشود. به همین دلیل، این مناطق را باید خاستگاه اصلی تولید و برداشت عسل زرشک دانست.
بیشترین مقدار زرشک در ایران در استان خراسان و به خصوص در شهر قائنات قرار دارد و یکی از تولید کنندگان مهم زرشک در دنیا محسوب میشود.
این عسل نیز یک عسل بهاره به حساب میآید چرا که در طول بهار و تابستان درخت زرشک شکوفه و گل میدهد و تا حدود مهرماه که دانههای زرشک برداشت میشوند فصل برداشت این عسل نیز به پایان میرسد.
معرفی گیاه زرشک
زرشک گیاه خوبی برای زنبورهای عسل است، چرا که بین ماههای اردیبهشت تا خرداد شهدی بسیار مغذی میدهد.
در مشخصات گیاهشناسی از آن به عنوان یک درختچه یاد شده است. کشور ما ایران یکی از مهمترین تولیدکنندگان زرشک در دنیاست و بیش از 90 درصد زرشک بی دانه دنیا را تامین میکند.
رنگ محصول درخت زرشک اغلب قرمز و یا سیاه است و در طول رشد تغییر رنگی در آن ایجاد نمیشود. زرشک طعمی ترش دارد و برخلاف میوه این درخت، شکوفههای آن پس از گذشت زمان در فصل پاییز تغییر رنگ داده به رنگ قرمز درمیآیند. برای برداشت محصول این درخت باید تا سن 3 یا 4 سالگی آن صبر کنیم.
از هر هکتار بوته زرشک تقریبا بین 12 تا 15 کیلوگرم عسل برداشت میشود. همین امر باعث بالا بودن قیمت عسل زرشک میشود.

خواص عسل زرشک
1 – کمک به درمان کبد چرب :
این عسل بعنوان یک مکمل خوراکی تاثیر بسیارخوبی بر درمان کبد چرب دارد. تجربه نشان داده که مصرف شربت عسل زرشک میتواند باعث بهبود بیماریهای کبدی به خصوص کبد چرب است.
2 – التیام زخم و سوختگی:
برای ترمیم سریع زخمها و سوختگیها میتوانید از عسلزرشک طبیعی استفاده کنید.
3 – رفع مشکلات اسهال:
کمک به کاهش شدت و طول مدت اسهال (براساس مرکز ملی اطلاعات بیوتکنولوژی یا NCBI)
4 – جلوگیری از رفلاکس اسید:
کاهش جریان رو به بالای مواد غذایی هضم نشده در معده و اسید معده
5 – مبارزه با عفونتها:
این عسل توانایی از بین بردن باکتریها از طریق پروتئین موجود در آن دارد. ( دفنسین-1)
6 – تسکین علائم سرماخوردگی و سرفه:
تسکین علائم سرماخوردگی و سرفه یکی از خواص این عسل است . (سازمان بهداشت جهانی در واقع عسل را به عنوان یک درمان طبیعی سرفه توصیه میکند)
7 – سرشار از آنتی اکسیدان:
این محصول حاوی بسیاری از آنتی اکسیدانهای مفید (شامل ترکیبات فنلی همچون فلاونوئیدها و اسیدهای آلی)
8 – کاهش تریگلیسیرید:
با مصرف این عسل، به کاهش سطح تری گلیسیرید خون خود کمک میکنید . یک جایگزین عالی برای قند (تری گلیسیرید با مقاومت به انسولین مرتبط است و عامل اصلی دیابت نوع 2 خواهد بود)
سایر فواید عسل زرشک
یکی دیگر از فواید این محصول این است که میتواند روند بهبودی بدن و سلامتی را افزایش دهد. در حالی که این عسل آنتی اکسیدانها را تقویت میکند، به حمایت از عملکرد سیستم ایمنی نیز کمک مینماید.
علاوه بر این، این عسل سرشار از مواد معدنی مانند مس، منیزیم، آهن و مس است که بر سلامت اعصاب و ماهیچهها موثر است. اگر به دنبال راهی برای تسریع بهبود زخمها یا تسکین علائم تنفسی یا علائم سرماخوردگی هستید، عسل زرشک برای همه این موارد عالی است. همچنین اعتقاد بر این است که این عسل میتواند به تنظیم سطح قند خون در افرادی که دیابت دارند، کاهش خطرات فشار خون بالا و حتی در درمان کم خونی کمک کند.
به دلیل سطوح بالای فلاونوئیدها و آنتی اکسیدانها، عسل زرشک به طور گستردهای به عنوان یک عامل ضد عفونی کننده و ضد باکتری کاربرد دارند. از این عسل میتوان برای درمان موضعی سوختگی و زخم و سایر آسیبها استفاده کرد. عسل زرشک آب را جذب میکند، این به نوبه خود به روند خشک شدن زخمها کمک میکند و در عین حال بر مهار رشد باکتریهای مضر موثر است. گلوکز اکسیداز همچنین در عسل وجود دارد و آنزیمی است که تولید پراکسید هیدروژن را کاتالیز میکند.

چه زمانی باید از عسل زرشک پرهیز کرد؟
عسل زرشک مثل دیگر انواع عسل پرهیز خاصی ندارد اما هرگز به کودک زیر یک سال عسل زرشک ندهید. زنان باردار یا شیرده ممنوعیتی از خوردن عسل زرشک ندارند اما بهتر است با پزشک معتمد خود مشورت کنند
آیا میتوانم بیش از حد عسل زرشک مصرف کنم؟
اینکه چه مقدار میتوانیم عسل بخوریم ، برای افراد مختلف متفاوت است. هرکسی بسته به نیاز بدن خود، وقتی به اندازه کافی عسل بخورد، هورمونهای سیری و موارد دیگر در بدنش ترشح میشود و او را از خوردن منع میکند.
اما خوردن هر مادهی غذایی بیش از حد لازم حتی انواع عسل در یک وعدهی غذایی میتواند باعث ناراحتی دستگاه گوارش شود. این بدان معناست که شما ممکن است یبوست، اسهال، نفخ و سایر علائم ناراحت کننده را تجربه کنید.
عسل زرشک یک ماده غذایی با کربوهیدرات و قند بالا است و در صورت مصرف بیش از حد میتواند باعث افزایش قند خون به طور موقت و افزایش وزن ناخواسته شود.
آیا عسل زرشک گیاهی است؟
عسل زرشک یک از بهترین انواع عسل موجود در ایران است که البته فروشندگان زیادی هم ندارد. بسیاری اوقات بر روی تابلوهای مغازهها عبارت عسل گیاهی را میبینیم.
از ما نیز این سئوال پیش میآید که آیا عسل گیاهی دارید؟ در واقع شاید این پرسش اصلا درست نباشد! . این سئوال شبیه این است که بگویید شیر گاو گیاهی! چرا که خوراک گاو و گوسفندان علف و سبزه است و شیر میدهند. آیا شیر گاو گیاهی است یا حیوانی؟
عسل نیز با خوراکی که زنبورهای عسل از انواع گیاهان تولید میکنند محصول مشترکی است از زنبورهای عسل ذوست داشتنی و گیاهان ارزشمند طبیعت. به جای سئوال فوق شاید بهتر باشد که بپرسید عسل ارگانیک است یا نه؟ عسل طبیعی است یا مصنوعی یا عسل تغذیه؟
درباره هریک از این انواع عسل در مقالهی جداگانه توضیحات مفصل داده شده است. اما اگر تمایل به خرید عسل زرشک طبیعی دارید میتوانید از وبسایت هپی هانی خرید کنید
عسل زرشک برای چه مواردی استفاده میشود؟
مهمترین خاصیت عسل زرشک برای درمان بیماریهای کبدی به خصوص کبد چرب است. با نوشیدن این عسل و قرار دادن آن در رژیم غذایی روزانه میتوانید به بهبود بیماری کبد خود کمک کنید . همچنین برای تقویت و بهبودی سیستم گوارشی و قویت سیستم قلب و عروق هم مصرف زیادی دارد . علوه بر آن به عنوان یک ماده غذایی ارزشمند میتواند در وعدههای غذایی مصرف شود .
همچنین عسل زرشک به عنوان یک مکمل غذایی به ویژه توسط کسانی که به دنبال یک منبع آنتی اکسیدانی قوی هستند، ارزشمند است. این عسل در میان افرادی که درمانهای خانگی را برای علائم سرماخوردگی ، زخمها و سوختگیها استفاده میکنند نیز محبوب است.